2014822144437-hajní kostel.jpg_690_460_crop

Hajní kostel je vyhlídková skála, která patří k masivu Poledních kamenů. Dojít k ní můžete po červené a zelené značce z nedalekého Bílého Potoka pod Smrkem. Z vrcholové skály je velmi krásný výhled do údolí Smědé a Frýdlantsko.

Hajní kostel je opředen řadou pověstí. Podle jednoho z předválečných německých průvodců si místní obyvatelé vyprávěli, že zdejší skály jsou pozůstatkem zříceného kostela. Říkalo se mu Hainskirche – odtud český název Hajní kostel. Ale jaký to asi byl kostel, když si zdejší skalní masiv vysloužil i označení Hexenchor Čarodějnický kůr.

U Hajního kostela se prý také konávaly pohanské obřady, po kterých zbyly ve skalách vytesané obětní mísy. Milovníci přírody ovšem dobře vědí, že skalní mísy v hrubozrnné žule vyhloubila voda – stejně jako na mnoha dalších místech nejen v Jizerských horách.

Podle další z pověstí je v Hajním kostele prý ukrytý poklad, ke kterému se můžete dostat jen na Velký pátek.

A jak se k Hajnímu kostelu dostat? Od nádraží v Bílém Potoce až na vyhlídku jsou to sice jen asi tři kilometry, ale převýšení dosahuje 300 metrů. Odměnou vám bude nádherný výhled do krajiny i na okolní skály – třeba na známé Frýdlantské cimbuří.

Zdroj: Kudy z nudy

 

Pin It on Pinterest