Jeden z prvních dárců knih do knihotoče.

Jeden z prvních dárců knih do knihotoče.

Liberec (7. 9. 2014) – Liberečané mají od dnešního dne k dispozici první knihotoč. Přesněji řečeno schránku, ze které si mohou kdykoli a zdarma vypůjčit knihu nebo naopak knihu přinést a nabídnout ji tak jiným lidem. Odtud název knihotoč, knihy se zde totiž točí. Zájemci najdou schránku s různorodými publikacemi v Kostelní ulici, přímo vedle bočního vchodu do kostela sv. Antonína Velikého. Iniciátoři myšlenky mají v úmyslu do roka rozmístit po Liberci dalších 10 – 15 dalších knihotočů.

„Dlouho mě trápí, že lidé nečtou. Přemýšlela jsem proto, jak tomu pomoci a inspiroval mě nápad se schránkami plnými knih na ulicích, které zprovoznili v Pardubicích. Už dlouho mají například v Anglii vysloužilé telefonní budky plné knih a něco podobného funguje i v Holandsku, tak proč ne u nás,“ přiblížila impuls k vytvoření knihotoče Hana Zemanová, autorka myšlenky.

Původně chtěla, aby se knihotoče objevily hlavně na sídlištích, kde je hodně mladých lidí trávících čas neefektivně. Ukázalo se ale, že umístit schránku není tak jednoduché, a tak se jako nejpřijatelnější ukázalo místo u kostela, kde mohla být bez zbytečných průtahů umístěna, se souhlasem církve.

Schránku na knihy postavil další z iniciátorů, Michal Paclt. „Je udělaná ze dřeva a při její stavbě jsem bral v potaz hlavně nejběžnější dvě velikosti knih. Podle mých odhadů se jich dovnitř vejde až sto,“ popisuje Michal Paclt, který už pracuje na druhém knihotoči.

Schránka v Kostelní ulici nyní prověří, zda mají o nápad Liberečané zájem. Autoři už nyní hledají místo pro další knihotoč. „Chceme umístit do roka přes deset schránek a doufám, že dojde i na ta sídliště,“ dodala Hana Zemanová.

Krátce po zprovoznění knihotoče se objevil první zájemce. Přinesl knížku ze své vlastní knihovny a na oplátku si odnesl bibli. Uvnitř najdou četbu jako dospělí, tak děti. Jsou tam knihy od známých českých i světových autorů, lehčí oddechové žánry i celá řada knížek pro děti, od pohádek až po dobrodružné příběhy.

Zdroj: Blanka Daníčková

Pin It on Pinterest