NejOLYMPUS DIGITAL CAMERAdříve některé vyjmenuji: nechutenství, mentální anorexie, ranní zvracení, poruchy spánku, noční děs, poruchy vyměšování, enuréza (neuvědomělé vypouštění moči), enkopréza (vědomé a neuvědomované uvolňování stolice).

Nechutenství  je, když dítě příliš málo jí. Větší dávky odmítá. Nutné je navštívit lékaře, po vyloučení organické poruchy můžeme usuzovat na příčiny psychické, které jsou vyvolány rodinným nebo školním prostředím. Mezi příčiny patří: nucení dítěte k jídlu a s poznámkami dospělé osoby (dítě nemá klid na jídlo, je povinno poslouchat příkazy), tím dítěti vytváříme vnitřní odpor k jídlu, aniž bychom si to uvědomovali.

Mentální anorexie je patologické nechutenství, jinak řečeno nápadné odmítání potravy a nápadný úbytek hmotnosti. Této oblasti se nebudu věnovat.

Přejdu k další poruše: Ranní zvracení je porucha zažívání, děti mají slabší nervový systém. Ke zvracení dochází obvykle před nepříjemnou situací (písemné práce, zkoušení, přednesy u tabule apod.). Jakmile dítě ukončí týdenní docházku a nastává víkend, dítě se zklidní a nezvrací. Dle odborníků se doporučuje, aby dítě ráno raději nesnídalo.  Já ale tvrdím, ať se nasnídá, jelikož je spíše podstatnější, abychom vyjednávali s pedagogy (jak pomoct dítěti, hledat konkrétní příčinu a odstranit ji), popř. vyhledali psychologa či speciálního pedagoga.

Porucha spánku je záležitost dětské neurologie. Můžeme uvažovat o tom, že tento projev patří do syndromu LMD, potom se ptejme speciálních pedagogů, jak zmírnit tuto poruchu. Má základní rada je: odstraňte veškeré rušivé elementy před spánkem dítěte (například: filmy pro dospělé, hlasitě puštěné rádio či televizi, mít zhasnuto (dítě má pocit strachu ze tmy)…) Pokud rodina není schopna odstranit některé negativní zvyky,  u  dítěte  se vyvolají zvláštní rituály. Pro navození spánku se rytmicky pohybují, trpí automatickými pohyby hlavou nebo celým tělem – dítě se může kroutit, tlouci hlavou do polštáře, houpat se v pokleku dopředu a dozadu.  Doporučuji v tomto případě vyhledat vždy psychologa a popř. speciálního pedagoga.

Noční děs má průběh nervového záchvatu, který se projeví ve spánku. Dítě ze spánku křičí, posadí se nebo vstane a v očích má výraz strachu. Dítě s okolím nekomunikuje, postupně se zklidňuje a znovu usíná. Ráno po probuzení o nočním děsu neví nic. V tomto případě se doporučuje:  sednout si k dítěti, hladit ho, mlčet a počkat, až znovu usne. Podotýkám, hlídejte četnost nočních děsů, abychom mohli vyloučit  podezření na příznaky epilepsie. Noční děs může souviset s jednáním a chováním okolí, ve kterém žije a  denně v něm situace prožívá. Doporučuji vždy návštěvu u lékaře či psychologa.

Poruchy vyměšování souvisí s psychickou stránkou dítěte, vyloučíme-li organické poruchy. Enkopréza a enuréza ve většině případů vždy souvisí s negativním rodinným prostředím a zde doporučuji vyhledat psychologa, popř. psychiatra.

Pin It on Pinterest