1

Kalendář Zaostřeno na Jizerky již čtvrtým rokem pomáhá Jizerským horám. Jeho zakoupením si majitel přinese domů nejen krásné snímky těchto hor, ale zároveň přispěje na jejich obnovu. Samotný kalendář sestavila Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor ze snímků, které pozorní fotografové zaslali do stejnojmenné soutěže. Snímky Vás zavedou na známá i neznámá místa, ukážou Vám netradiční pohledy nebo zajímavé ukázky z živočišné i rostlinné říše. „Pokud Vás fotografie inspirují k výletu do Jizerek, bude to jedině dobře a pokud se rozhodnete tímto způsobem pomoci naší nadaci, budeme velice vděčni,“ řekl Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Nejen fotografie z kalendáře, ale i řadu dalších si až do konce listopadu můžete prohlédnout na výstavě v přízemí OC Forum Liberec. Každý den v odpoledních hodinách si zde bude možné i zmíněný kalendář na rok 2015 zakoupit. Objednávat ho můžete též v liberecké kanceláři nadace Matoušova 453/21 případně emailem jizerky@ecn.cz nebo telefonicky 605 701 503. Cena je 300,- Kč a výtěžek je věnován na výsadby původních druhů dřevin do Jizerských hor. Při zasílání poštou je potřebné počítat ještě s poštovným a balným ve výši 70,- Kč. „Jsem velice potěšen zájmem lidí, z 1 100 vytištěných kalendářů nám zbývá posledních 200 kusů a pokud to takto půjde dál, zvažujeme i jeho dotisk,“ pochvaluje si Petrovský.

Fotografickou soutěž pořádala nadace již počtvrté a každým rokem do ni zasílá své snímky kolem 50 autorů a snímků se schází stabilně přes 200. Ne jinak tomu bylo i letos. Ze zaslaných snímků pak odborná porota vybrala 37 nejzdařilejších a ty jsou nyní k vidění na výstavě. Přidala se k nim i fotografie, kterou vybírala po celou dobu prázdnin v devíti kolech veřejnost na internetových stránkách. Jen loni bylo díky výtěžku z prodeje kalendářů vysázeno přes 40 000 mladých stromků do Jizerských hor a bylo vybudováno přes 5 kilometrů oplocenek, které je chrání. I letos bude výtěžek určen na tento účel a lidé mohou přispět i do pokladničky, která je umístěná u výstavy. „Velice si cením, že lidé touto cestou pomáhají Jizerkám a jsem rád, že jim za to můžeme nabídnout tento pěkný kalendář, který jim zprostředkuje krásné podhledy do tohoto pohoří“, sdělil Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest