01

Mnohé z vás určitě zajímá jak vypadaly Vánoce na hradech a zámcích, nebo co si hrady a zámky Libereckého kraje chystají na advent. Máme tu pro vás vánoční přehled ze zámků a hradů Frýdlant, Zákupy, Grabštejn, Lemberk, Sychrov a Hrubý Rohozec.

Frýdlant

Státní zámek a hrad Frýdlant zve na adventní prohlídku druhou adventní sobotu 6. prosince 2014, a to od 13:00 do 16:00 hodin. A na co

se můžete těšit? Frýdlant slibuje oživit adventní tradice zámeckých obyvatel, takže je určitě na co se těšit.

Zákupy
Na zámku Zákupy se letos budou adventní prohlídky konat pod zajímavým názvem “Císařské Vánoce”, co si pod tím představit, těžko říct. Organizátoři pouze sdělují, že zámek čekají o všech čtyřech adventních víkendech vánoční dekorace a zámecký park, stejně jako každou zimu, nebude zpřístupněn. Začátky prohlídek jsou určeny v termínech 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hodin.
Grabštejn
Na Grabštejně bude v adventním čase rozhodně na co se podívat. Kromě klasických adventních prohlídek, během kterých bude také možnost zhlédnout výstavu betlémů ze soukromé sbírky, si pak v sobotu 6. prosince (druhý adventní víkend) budete moci hrad prohlédnout ve společnosti sv. Barbory a navštívit nádvoří hradu oživlé dobovou hudbou a teploučkou medovinkou 😉 Aby toho nebylo málo, o nedělích 14. a 21. prosince se můžete kochat vystoupením p. Luďka Veleho, sólisty opery Národního divadla. Jak říkám, na Grabštejně je tento rok opravdu o co stát.
Lemberk
Lemberk letos tradičně láká na prohlídku vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Nebude to ale nic statického, čeká vás také ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty. Program je pro všechny adventní prohlídky (poslední se konají o víkendu 13.-14. prosince) stejný.
Hrubý Rohozec
Vánoce na státním zámku Hrubý Rohozec u Turnova si budete moci vychutnat netradičně mezi Vánocemi a Silvestrem, v termínu od 26. prosince 2014 do 1. ledna 2015. Prohlídky se tématicky váží k šlechtickým oslavám ze začátku 20. století a organizátoři slibují to nejlepší ze všech tří prohlídkových okruhů. Časy prohlídek jsou 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hodin.
Sychrov
Ani novogotický klenot Českého ráje zámek Sychrov nezůstává pozadu. Jako první proběhnou na zámku tradiční Vánoční trhy, které se uskuteční 29.-30. listopadu na půdě čestného dvora. Těšit se můžete na jarmark, ukázky řemesel, žongléře i divadlo.
O druhém adventním víkendu zde proběhne předvánoční koncert turnovského sboru Musica Fortuna (sobota 6. prosince od 18:00 hodin) a Meďolášské hrátky pro děti, při kterých si mohou užít zámecké prohlídky v doprovodu princezny, nebo medvědí chůvy Medy Popins, a spoustu dalších zábavných aktivit (neděle 7. prosince).
V pátek 26. prosince zde můžete navštívit koncert Terezy Mátlové a Radka Krejčího za klavírního doprovodu Šárky Knížetové. Na programu jsou díla J. J. Ryby, G. Cacciniho, F. Schuberta, J. Haydna, W. A. Mozarta a A. Dvořáka.
Prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů, doplněné o původní historické betlémy a vánoční stromečky s originálními ručně malovanými ozdobami si konečně budete moci vychutnat od 27. prosince do 4. ledna, pozor, touto dobou také na každého návštěvníka čeká malý dárek 🙂

 

Pin It on Pinterest