Liberec  – Milovníci zlatavých moků mohou v sobotu 13. prosince prožít malou pivní slavnost. Večer plný piva, nejenom v půllitrech, pořádají v Pivním baru Azyl v Liberci, v Široké ulici. Kromě ochutnávky pivních speciálů, zde návštěvníci shlédnou nový český dokumentární film Česká pivní válka s podtitulem Skutečný příběh bojovníků za české pivo. Akce startuje v 18 hodin.

00001Komponovaný večer na téma pivo nabídne řadu rozmanitostí. Hosté ochutnají pivní vegeraut nebo speciální pivo 14° India Pale Ale z minipivovaru Joe´s Garage, které bude na čepu výhradně tento večer. Stojí za ním Josef Krýsl, jeden z aktérů filmu, který je zlatým hřebem večera a mapuje situaci českého pivovarnictví na začátku 21. století.

Snímek Česká pivní válka nabídne diváků pohled do současného dění v odvětví pivovarnictví. Poodhalí, co se skrývá za tradičními pivními značkami a co se stane, když se typické české pivo promění v „Europivo“. Dozví se, jestli se opravdu typický zlatavý mok tolik mění a možná se divákům dostane i odpovědi na otázku, zda i oni mohou něco proti globalizaci piva udělat.

Večer završí afterparty s video DJ. Kromě zmíněného speciálního piva se budou točit i další piva, převážně z malých pivovarů. Vstupné na akci i promítání je 50 korun.

O filmu

Česká pivní válka dokumentární snímek natočení v dubnu 2014 režie: Jan Látal scénář: Jan Látal, Martin Švoma

Jan Látal absolvoval Literární akademii a studoval na Katedře dokumentární tvorby na FAMU. Režíroval několik dokumentů s politickou tematikou, z nichž nejznámější je snímek Paroubkové (2011), který pojednává o původu negativního obrazu českého politika.  Martin Švoma je dramaturg a scénárista. Pracoval ve všech velkých českých televizních stanicích, nejdéle v České televizi, kde byl mj. dramaturgem dokumentárního cyklu Deset století architektury. Jeho velkou zálibou je pivo, které si doma sám vaří.

1

Zdroj: Blanka Daníčková

Pin It on Pinterest