00000001Jestliže v těchto dnech vstoupíte do liberecké botanické zahrady, ocitnete se ve zcela jiném světě. Mezi rozkvetlými cizokrajnými rostlinami určitě zapomenete na nevlídné zimní počasí. Právě tu kvete vzácná helikonie papírovitá. Tuto rostlinu, která kvete za bazénem v pavilonu E – Neotropis, jen tak v botanických zahradách neuvidíte!

Například orchidejí botanická zahrada vlastní asi 1200 druhů a poddruhů a právě v zimních měsících jich kvete nejvíc. Pohromadě

však všechny být nemohou, různé druhy totiž vyžadují různou teplotu. Kromě orchideí nebo anturií v pavilonech botanické zahrady kvetou některé sukulentní rostliny, například aloe i gastérie. V palmovém skleníku vás jistě nadchnou i květy kamélií, japonské kosatce nebo kanárské čilimníky a také květy drobnějších zázvorovitých rostlin. K vidění je zde také několik právě kvetoucích bonsají, granátovník nebo rododendron.

Botanická zahrada Liberec je nejstarší v České republice a stará se o nejpestřejší soubory exotických rostlin u nás. Skleníkový areál ve tvaru rostlinných buněk se sestává z devíti různě velkých expozičních pavilonů, skýtajících plochu zhruba 3000 metrů čtverečních. Roku 2003 bylo v botanické zahradě zřízeno tzv. záchranné centrum CITES sloužící k ochraně nejohroženějších druhů světa před vyhubením. Botanická zahrada v Liberci má otevřeno denně, v zimě ji lze navštívit od 8:00 do 16:00. Dospělí za vstupenku zaplatí 140 korun, žáci studenti a držitelé zdravotních karet polovinu. Předškolní děti mají vstup zdarma.

Pin It on Pinterest