0000000000000000000001

Své neuvěřitelné 93. narozeniny oslavil 17. března na oddělení následné péče Krajské nemocnice Liberec nejslavnější pacient, populární liberecký herec, představitel pohádkového Krakonoše František Peterka.

Mezi prvními gratulanty, kteří herce v liberecké nemocnici navštívili, byl hejtman LK Martin Půta, generální ředitel KNL Luděk Nečesaný, herecký kolega Ladislav Dušek a známý záchranář Jiří Wachsmuth.

Všichni herci, který strávil na oddělení následné péče skoro tři měsíce po zlomenině nohy, popřáli hodně zdraví a hlavně brzký návrat domů.

„Domů se vůbec netěším, našel jsem si tady způsob, jak cvičit, jak rehabilitovat, ale doma taková madla jako tady nemám,“ posteskl si Mistr František, který už dokáže 40 kroků, byť malých, ale třeba desetkrát za den.

A tak po předání  květin a dárkového koše se hejtman s generálním ředitelem dohodli, že podobná madla jako jsou v nemocnici, jichž se herec při cvičení přidržuje, postaví Peterkovi také u něho doma.

„Tak to jste mi dali největší dárek. Vždycky jsem měl raději cvičení, než divadlo, do sportu mě nikdy nikdo nemusel nutit, do herectví jo,“ už veseleji vyprávěl představitel řady mužných rolí, včetně boxera z muzikálu Dáma na kolejích a trenéra z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

„S činkami už necvičím, nepotřebuji mít ve svém věku korbu, ale aby mě sloužily nohy,“ dodal s úsměvem.

S Ladislavem Duškem se objal a hned mu vyprávěl, že bude mít doma malou posilovnu.

Ta cikánka, která mě předpověděla v mých 19 letech, že budu mít vážný úraz nohou, mi ale navíc řekla, že nebudu bohatý, ale taky nebudu mít nouzi. Teď se to opravdu aspoň, co se týká cvičení, naplňuje,“ loučil se už spokojený oslavenec, nositel Pocty hejtmana Libereckého kraje František Peterka.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest