V Liberci v úterý večer odstartovalo Světové policejní mistroství v ledním hokeji. Během následujících dnů se mezi sebou utká celkem deset týmů z celého světa. Zastoupení zde bude mít samozřejmě hostitel světového poháru, Česká republika.  O první příčky bude zápasit s Rakouskem, Kanadou, USA, Německem, Ruskem, Slovenskem, Slovinskem, a s nejsilnějšími dvěma týmy ze Švýcarska. To v roce 2011 vybojovalo mistrovský titul na neoficiálním Mistroství světa policistů, armády a pohraniční stráže.

Český tým reprezentuje dvaadvacet hráčů, příslušníků Policie ČR. Najdou se mezi nimi i bývalý hráči I. a II. ligy. Hokej je teď pro ně jen okrajovou záležitostí.  Podle slov kapitána týmu, por. Jiřího Hamáčka, „je to prostě hobby“.  Všichni to jsou ale dobří sportovci s dobrou kondicí, kterou si musí v rámci své profese udržovat. „Každý policista je povinen udržovat se v dobré kondici a sportovní kluby, kterých je v současnosti 117, mu k tomu vytvářejí dobré podmínky, “ dodal prezident UNITOP ČR a ředitel Krajského ředitelství policie ČR v LK Vladislav Husák.

012_body

Právě UNITOP (Unie tělovýchovných organizací Policie ČR), pořadatel tohoto světového poháru, má na seznamu již několik policejních mistroství evropského i světového formátu napříč sportovním spektrem. Světový šampionát v ledním hokeji ale pořádá poprvé. A je to tak trochu symbolické, neboť se Česká republika chystá na Mistroství v ledním hokeji, které vypukne začátkem května.

„My jsme si zvolili společně s organizátory právě destinaci Libereckého kraje, protože jak UNITOP tak Krajské ředitelství policie LK nabídlo nejlepší podmínky pro to, aby se tento turnaj v České republice mohl uskutečnit,“ podotkl policejní prezident ČR Tuhý.

Na výsledek turnaje si budou muset diváci počkat do sobotního odpoledne, kdy se sehrají zápasy a první příčky. Vstup na mistroství je, po celou dobu jeho konání, volný. Přijít podpořit český tým tak může každý.

Tereza Valchová

tereza_valchova_freedlantsko

Videoreportáž pro portál freedlantsko.eu vyrobili © Tereza Valchová & Martin Gažar, 2015.

Pin It on Pinterest