S obyčejným sedni, lehni, na něj nechoďte. Se svojí majitelkou Evou Mužíkovou z Liberce zvládá mnohem složitější kousky. Nejenže si po sobě umí uklidit své hračky, když bude potřeba, sundá vám i ponožky, nebo přinese boty. Kromě toho vykouzlí lidem úsměv na tváři. A to je důvod jeho návštěv v libereckém Jedličkově ústavu.

Osmiletý kříženec neznámého původu, navštívil ústav již třikrát. A po každé se stejným výsledkem. Klienti jsou z této dvojice pokaždé nadšení. Je to pro ně zajímavé a nevšední zpestření dne.   „Říkala jsem si, že když vím, jakou radost dokáže roznášet a jak rád, byla by škoda, abychom ji nepředali dál“ zdůvodňuje svou návštěvu paní Mužíková.

011_body

Spolupráci si pochvaluje i ústav. Podle slov Jany Hajné, koordinátorky projektů Jedličkova ústavu, je to „naprosto úžasná akce, je to spontánní a má to pozitivní efekt.“. Bertík, nejen že v Jedličkově ústavu předvede svoje schopnosti, klienti se s ním pomou i pomazlit. A to má převážně uklidňující účinek. Ústav pro své svěřence již v minulosti zprostředkoval canisterapii.  Do budoucna neváhají ani nadále spolupracovat s Evou Mužíkovou a jejím Bertíkem.  I oni jsou další spolupráci nakloněni.

Bertík totiž není ledajaký kříženec. Za sebou má již několik prvenství v soutěžních disciplínách jako je agility, nebo poslušnost. V tomto směru strčil do kapsy i služební  ovčáky.  „Byli jsme do konce pozváni na veterinární základnu Armády ČR v Grabštejně, kde jsme mohli pozorovat jejich výcvikové metody“ dodala Mužíková. Bertík se pyšní také několika tituly. Na chrastavské voříškiádě  v loňském roce získal titul nejšikovnější pes. Rok předtím získal v Jablonci nad Nisou ocenění Pes roku 2013.

Tereza Valchová

tereza_valchova_freedlantsko

Videoreportáž pro portál freedlantsko.eu vyrobili © Tereza Valchová & Martin Gažar, 2015.

Pin It on Pinterest