V_Liberci_se_setkali_nejuspesnejsi_manazeri_tri_kraju_mediumNejúspěšnější manažeři Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje se ve čtvrtek 11. června setkali v Severočeském muzeu v Liberci. Finalisty soutěže Manažer roku za uplynulý rok ocenili za jejich podnikatelské schopnosti hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml a zástupci České manažerské asociace, která je vyhlašovatelem soutěže. Mezi hosty nechyběla ani Manažerka roku 2014 Zuzana Ceralová Petrofová, majitelka společnosti Petrof, spol. s.r.o.

Příběhy jednotlivých podnikatelů jsou velmi zajímavé a těší mě, že u nás existuje takové množství životaschopných a perspektivních firem. Zároveň také v poslední době v mnohých z nich slýchám, že se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a absolventů škol. To je věc, ve které mohou pomoci konkrétně firmám i kraje,“ uvedl u příležitosti setkání s manažery hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mezi účastníky setkání nechyběli ani někteří finalisté z Libereckého kraje, kteří byli oceněni v rámci soutěže Manažer roku 2014. Konkrétně Roman Hrnčíř z liberecké společnosti Severochema, družstvo pro chemickou výrobu, Hana Palečková z firmy Rattay Liberec, Václav Tichý ze Středního odborného učiliště nábytkářského a Střední školy vzdělávání na učilištích odborných školách z Kateřinek, Šárka Prachařová z liberecké vzdělávací společnosti Aabyss s.r.o., Vojtěch Pražma (Modelárna LIAZ), Roman Hrnčíř z družstva Severochema Liberec a Marek Vávra jako zástupce Zámeckého pivovaru Frýdlant. Přítomní hosté si poslechli jejich krátké profesní příběhy a dozvěděli se zajímavé informace o jejich společnostech.

Pohovořit s místními podnikateli u příležitosti Setkání oceněných manažerů přišli do muzea také statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová, náměstkyně pro sociální věci Lenka Kadlecová a radní Vít Příkaský, pověřený vedením resortu regionálního rozvoje a evropský projektu LK.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Poznámka redakce:

Zámecký pivovar Frýdlant

Marek Vávra (* 7. června 1975, Liberec) je liberecký podnikatel, který obnovil po 64 letech provoz frýdlantského pivovaru.

Absolvoval Střední průmyslovou školu stavební v Liberci. Po maturitě v roce 1993, nastoupil na rok studia Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v oboru Geologie,  která zůstal životním koníčkem. Po absolvování prvního ročníku se vrátil v roce 1994 se ke stavebnímu oboru a nastoupil na inženýrské studium ČVUT v Praze – Stavební fakultu do rozvíjejícího se oboru zaměřeného na IT a zároveň začal podnikat, jako fyzická osoba.

Ve čtvrtém ročníku v roce 1998 inženýrského studia jsem studium přerušil a začal naplno věnovat rozvíjejícímu se podnikání. Postupně k podnikání v oboru IT přidal činnost školicího střediska v rámci výuky práce na PC, výuky práce na CNC strojích a v poslední řadě i k výuce v oboru pivovarnickém (od roku 2014).

Od roku 2005 je ženatý, má 4 děti (2007, 2009, 2011, 2013). Svou sociální odpovědnost vůči společnosti se snaží naplnit nejen velkou rodinou, ale i záchranou technické památky, která by dnes již nestála.

Záchrana Zámeckého pivovaru Frýdlant, započala vyklízením zdevastovaných budov a základní záchrannou opravou střech v roce 2010. Následně v letech 2010-2014 byla opravena budova s číslem popisným 4073, kde v roce 2014 vznikla škola sládků a minipivovar s ročním výstavem 1200 Hl. piva. Postupně záchrana areálu pokračuje a jedná se tak o zachování českého kulturního dědictví nejen záchranou cenných industriálních budov, ale škola zachraňuje se tak kulturní dědictví předáváním znalostí generace sládků vyučených v pivovarech pod mistry řemesla z dob první republiky…

Od roku 2006 společnost hledala vlastní sídlo, které by spojilo vášeň majitele k historii a společnost tak zároveň zachránila industriální památku a splnila tak i svou sociální odpovědnost. Tak vznikla obnova barokně-industriálního areálu z 16. Století. V první etapě dokončené v roce 2014 jsem se rozhodl o vybudování školního a kongresového centra s minipivovarem, který bude sloužit i pro výuku sládku – záchranu kulturního dědictví v oboru Pivovarnickém, kde nositelem znalostí byly starší generace sládků. Došlo tak k záchraně nejen vzácných industriálních budov, ale přispívá se k předání osobní zkušenosti generace sládků vyučených v pivovarech pod mistry řemesla z dob první republiky.

V roce 2016 společnost dokončuje 2. etapu obnovy pivovarského humna a sklepů. V třetí etapě pak bude následovat hotel a pivní lázně.

Zdroj: Zámecký pivovar Frýdlant

Pin It on Pinterest