Co by asi řekl Karel Velebný, kdyby kdysi tušil, že Letní jazzová dílna ve Frýdlantu oslaví své 32. výročí. I letos si srpnový jam session nenechaly ujít desítky vyznavačů jazzové hudby.

Když se v roce 1983 výbor České jazzové společnosti rozhodl uspořádat letní interpretační kurzy, byli tímto úkolem pověřeni Karel Velebný a Aleš Benda, kteří tento projekt spolu vymysleli a dotáhli k realizaci. Zásluhu na tom, že interpretační seminář ve Frýdlantu zakotvil a zdomácněl, má místní flétnista a zpěvák Radek Jech.

Díky místnímu řediteli ZUŠ, Jaromíru Hrdinovi, získali hudebnící i důležité zázemí.  Umělecká škola se tak rok co rok (s malou vyjímkou) ke konci srpna probudí z prázdinového lenošení.

Od roku 1989 je jazzmenům povolen přístup i na státní hrad a zámek Frýdlant. Lektorslý koncert na jeho nádvoří přiláká každoročně široké spektrum posluchačů. A aby ne. I tetos zde zazářili světoví muzikanti, jako Gary Rismiller, Neil Wetzel nebo Skip Wilkins.

Od roku 1983 do letošního roku prošlo dílnou odhadem na 5tis. účastníků. Z některých se časem vyklubali více či méně známí profesionálové.

autor: Tereza Valchovájazz_1a

jazz_4jazz_3

Pin It on Pinterest