Milovníci toulek historií, příznivci turistických výletů, stejně jako obdivovatelé krásy přírody Jizerských hor a Krkonoš si vychutnají novou výstavu o horských boudách. Otevřená bude v Liberci na Františkově v sídle Státního okresního archivu ve Vilové ulici od středy 8. června do pátku 30. června 2016.

Kristiánov

Kristiánov

„V rámci letošní oslavy Mezinárodního dne archivů potěšíme všechny příznivce hor, turistiky, ale také historie a věcí dávno zmizelých. Na červen se nám se mám podařilo exkluzivně zapůjčit výstavu Horské boudy v Krkonoších a Jizerských horách,“ neskrývá svou radost ředitel libereckého okresního archivu Mgr. Robert Filip. Výstava je společným projektem Státního oblastního archivu v Litoměřicích a Archiwum Państwowego we Wrocławiu. Z české strany se na ní podílely okresní archivy v Semilech, Trutnově, Liberci a Jablonci nad Nisou. Expozice vznikla v polské a české verzi. Na našem území se česká verze poprvé představila loni na podzim v semilském archivu, který měl při její přípravě zásadní roli. Viděli ji zájemci v Jablonci či Turnově a nyní se dočkal Liberec.

„Návštěvníci se na třiceti pěti panelech seznámí s historií horského boudaření, uvidí dobová vyobrazení známých nebo již neexistujících staveb. Určitě si všimnou vzájemné podoby horských staveb na obou stranách hranice. Dozví se o jejich fungování v posledních třech, čtyřech stoletích. Dobře uvidí proměnu malých hospodářských stavení na vyhlášené horské hotely,“ láká ředitel Filip. A dodává „jako nejstarších boudu jmenujme boudu Luční nebo Hamplovu, které mají původ už v 17. století, dále pak boudy Martinovu, Brádlerovu, Petrovu, Voseckou a mnohé další. V Krkonoších později fungovalo na tři tisíce horských bud. Zkrátka ale nepřijde ani náš region. Expozice nás zavede na Ještěd, Weberovu nebo Prezidentskou chatu.“

archiv

Zcela neznámé snímky

Pod odborným vedením Mgr. Jany Pažoutové došlo před časem k digitalizaci několika stovek skleněných pozitivů a negativů vzniklých z činnosti místních turistických spolků a fotografů v 1. polovině 20. století. „Po dlouhých desetiletích se nám díky moderní technice naskytl pohled očima našich předků na místa jim tak důvěrně známá. Některá jsou i dnes téměř stejná, jiná poznáváme jen těžko a některé pohledy zmizely spolu se svou dobou. Zachycují nám je už jen unikátní dochované snímky,“ prozradila Jana Pažoutová. Expozici výstavy se rozhodla doplnit reprodukcemi zhruba pětadvaceti fotografií ze sbírky libereckého Německého horského spolku pro Ještěd a Jizerské hory (Der Deutsche Gebirgsverein für das Jeschken – und Isergebirge in Reichenberg). Uvidíme na nich Kristiánov, Smědavu, Jizerku, Bramberk nebo Černou Studnici.

Mezinárodní den archivů a otevření výstavy

Archivář Bc. Petr Kolín upozornil, že ve středu 8. června 2016 chystá liberecký okresní archiv oslavu Mezinárodního dne archivů. Návštěvníky čeká program doplněný exkurzemi. Už ráno v osm hodin se pro veřejnost otevře výstava o horských boudách. Přístupná bude v tento den mimořádně až do 19 hodin, což se už nebude opakovat! Ve středu proběhnou také dvě komentované prohlídky archivního areálu, a to v 10:30 a v 17:00 hodin. “Která místa archivu ukážeme, si necháme jako překvapení, ale jako již tradičně uvidí návštěvníci některé unikátní archiválie,“ dodal Petr Kolín. Všechny akce včetně výstavy budou přístupné ZDARMA.

Podle ředitele Filipa zůstane výstava Horské boudy v Krkonoších a Jizerských horách v libereckém archivu přístupná do konce června, a to v pondělí a ve středu od 8 do 16:30 hod. V úterý, ve čtvrtek a v pátek návštěvníky také rádi přivítáme, ale z provozních důvodů jen po předchozí dohodě.

TZ

Pin It on Pinterest