Bezbariérový přístup by mohla už v příštím roce získat další ulice Frýdlantu. Od léta prochází proměnou na bezbariérovou ulici Bělíkova ulice, další na řadě by měla být ulice Novoměstská. Usnadnilo by to pohyb například klientům Domu s pečovatelskou službou, který v této ulici sídlí.

bělíkova

„Záměr upravit Novoměstskou ulici tak, aby byla bezbariérová, schválila rada města. Právě tady je to opravdu potřeba, protože v ulici je už zmiňovaný dům s pečovatelskou službou, ale také objekt ordinací lékařů a stanice zdravotnické záchranné služby a o kousek dál pak praxe dětské lékařky. Je tu tedy zvýšená potřeba jednoduchého pohybu jak s invalidním vozíkem, tak třeba s dětským kočárkem,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. Novoměstská ulice navíc sousedí s ulicí Lužickou, ve které sídlí frýdlantská nemocnice. „Chceme obě ulice bezbariérově propojit. Tak, aby lidé mohli nejen z Novoměstské ulice, ale i ze sídliště za ní pohodlně dojít nebo dojet na vozíku až k nemocniční budově,“ doplňuje starosta.

„Součástí projektu na bezbariérovou úpravu by tak měly být i zřejmě dva osvětlené přechody pro chodce se středovým ostrůvkem. Jeden by umožnil pohodlně a bezpečně přejít Novoměstskou ulici, druhý pak silnici I/13 ve Fügnerově ulici, která spojuje Novoměstskou ulici s Lužickou,“ uvádí vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová. Počet přechodů ale bude ještě předmětem diskuze s projektantem, možná je i varianta, že přechody nakonec budou tři.

V současné době připravuje Město Frýdlant poptávku na zpracování projektové dokumentace pro realizaci stavby akce s názvem „Chodník u silnice č. II/291 v ul. Novoměstská, Frýdlant“. O peníze na ni chce žádat Státní fond dopravní infrastruktury. Pokud se svou žádostí uspěje, mohlo by k úpravě Novoměstské ulice dojít už v červenci příštího roku.

Pin It on Pinterest