Před rokem probíhala debata ohledně možnosti zachování alejí na Frýdlantsku. Mnohé se podařilo vstřícným jednáním zachránit, ale Kočárová alej od Raspenavy na Krásný Les bude pokácena kvůli rozšíření silnice a posléze bude nahrazena vysázeným jednostranným stromořadím.
Tato alej získala v loňské anketě “Alej roku” třetí místo. Chceme se s ní proto důstojně rozloučit a velmi rádi bychom Vás pozvali na následující akce:
alej-rozlouceni
V pátek 7. 10. od 19:30 ve frýdlantském pivovaru proběhne hudebně literární představení Dua Paradiso a Martina Duška „Muž, který sázel stromy“. Vstupné je dobrovolné. Zároveň uspořádáme i vernisáž výstavy „Chraňme aleje“ spolku Arnika. Výstava bude v následujících dvou týdnech putovat po Frýdlantsku. Od pondělí 10. do středy 12. 10. ji budete moci spatřit ve foyer frýdlantské radnice, v neděli 16. a ve středu 19. 10. se s ní setkáte v hejnickém kině a mezitím (od pondělí do středy) v hejnickém klášteře.

V sobotu 22. 10. (dva dny po mezinárodním Dnu stromů) ve 12:00 hodin se sejdeme přímo v Kočárové aleji, u ranče na jejím spodním konci, při výjezdu z Raspenavy směrem na Krásný Les. Putování výstavy zde bude mluveným slovem a koncertem zpěvačky Kayi, scénický tanec dětí nazvaný „Listy“, předání diplomu za třetí místo v soutěži Alej roku 2015 a samozřejmě i rozloučení s touto alejí, která bude vykácena. Nahradit jí má nově vysázené jednostranné stromořadí. Rozloučení proběhne formou procházky a symbolicky i projížďky s koňskými povozy a kočáry touto alejí (s omezením běžného provozu). Téměř stopadesátiletou alej bude budoucím generacím připomínat pamětní kámen.
Vstup na rozloučení s alejí je zdarma.

muz

 

Pin It on Pinterest