Ve čtvrtek proběhla vernisáž výstavy Zaostřeno na Jizerky, kde se představily nejkrásnější fotografie Jizerských hor. Vybírala je odborná porota z 222 snímků zaslaných 64 autory do fotografické soutěže, kterou pořádá již pošesté Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Jednu fotografii si zvolila i široká veřejnost prostřednictvím internetového hlasování, které probíhalo po celou dobu letních prázdnin.

Daniel Cervan: Jizerské probuzení

Daniel Cervan: Jizerské probuzení

Na vernisáž dorazilo přes 100 lidí a to nejen z řad fotografů, ale i dalších milovníků Jizerských hor. „Zájem o soutěž každým rokem stoupá, což mě těší. Kvalita snímků neustále narůstá a porota to má čím dál tím těžší. Věřím, že krásné pohledy na toto pohoří podpoří i zájem o jejich ochranu,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Pokřtěn zde byl i kalendář Zaostřeno na Jizerky 2017, který vzešel z nejlepších vystavovaných fotek. Všichni autoři, kteří do soutěže zaslali svůj snímek, ho obdrželi jako poděkování za účast. Ostatní si ho mohou zakoupit za 300,- Kč s tím, že výtěžek z jeho prodeje putuje na obnovu rašeliniště v přírodní rezervaci Nová louka a na opravy turi­stických stezek v Jizerských horách. Kalendář je možné si objednávat u nadace telefonicky (605 701 503), emailem jizerky@ecn.cz nebo osobně v liberecké kanceláři Matoušova 453/21. Za dobu konání fotografické soutěže jich bylo celkově vytištěno již 7 000 kusů. Jen v loňském roce nechala nadace zhotovit 1 400 kalendářů a ty byly rozebrány prakticky do posledního. „Vzhledem k velikému zájmu jsme se rozhodli navýšit letos náklad.  Lidé oceňují nejen nádherné snímky, ale i to že je sestaven z fotografií různých autorů a každý má trochu jiné nahlížení na Jizerské hory,“ přiblížil Petrovský.

Porota vybrala i absolutního vítěze, kterým se stal Daniel Cervan se svým snímkem Jizerské probuzení. Fotografie zavedou návštěvníky výstavy na nejrůznější zákoutí Jizerských hor, nabízí pohledy tradiční i zcela neznámé ve všech ročních obdobích. V prostorách Centra Babylon bude výstava k vidění až do konce října. V listopadu se přesune do obchodního centra Forum Liberec a následně do vybraných obcí Libereckého kraje. Na výstavu se žádné vstupné nevybírá a organizátoři již připravují vyhlášení dalšího ročníku.

vystava

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a s nápadem na její pořádání přišel František Pelc, předseda správní rady nadace. Za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků a autorů každým rokem přibývá. V minulosti pomohl výtěžek z prodeje kalendářů například s výsadbou necelých 84 tisíc sazeniček například buků, dubů nebo jedlí, dále pak s revitalizací toku Smědé a vybudování rybího přechodu v jeho horní části nebo obnovou návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách.

Pin It on Pinterest