Proměnit nevyužívané a zarostlé škvárové hřiště u základní školy v Purkyňově ulici v moderní atletický areál chce v letošním roce Město Frýdlant. Hřiště staré více než 30 let už totiž řadu let nesplňuje hygienické předpisy a sportovat se na něm nesmí. Jeho přeměnou na atletický areál by Frýdlant získal moderní sportoviště, využívané nejen pro atletiku, ale také pro řadu dalších sportů.

„Už řadu let vnímáme požadavek školy i veřejnosti na obnovu hřiště u základní školy v Purkyňově ulici. Ve spolupráci se školou jsme proto připravili projekt na rekonstrukci hřiště, ze kterého by vzniklo jakési multifunkční sportoviště, jehož základem by byl atletický ovál. Sloužit by měl jak dětem ze základních škol při výuce tělesné výchovy, tak sportovním oddílům a široké veřejnosti,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

V novém areálu je navržen ovál pro běžeckou dráhu délky 200 metrů se čtyřmi dráhami a na jedné straně s šesti přímými drahami pro běh na 60 metrů. „Počítáno je také s kruhovou výsečí na vrh koulí, sekcí pro skok vysoký, doskočištěm pro skok do dálky a uvnitř oválu budou dvě hřiště se sloupky na volejbal, nohejbal a brankami na florbal a podobně. Po obvodu areálu máme pak navržené konstrukce na šplh, lezeckou stěnu o délce 5 metrů a výšce 2,5 metru. Kryt dráhy a ploch uvnitř oválu bude umělý, tartanový. A chtěli bychom na severní straně vybudovat i malou tribunu,“ popisuje vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová. Počítáno je i se šatnami a sociálním zázemím.

Náklady na vznik atletického areálu jsou vyčísleny na 18 667 500 korun, Frýdlant na ně chce získat finance z dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Maximální výše dotace je 60% nákladů, to znamená, že podíl města by v případě schválení projektu byl necelých 7,5 milionů korun,“ doplňuje starosta města.

Ve Frýdlantu dosud sportoviště pro atletiku chybí. „Velmi bychom uvítali, kdybychom takové sportoviště měli k dispozici. Snažíme se totiž naše žáky co nejvíce rozpohybovat a chceme je také seznámit s co největším počtem sportovních disciplín. V případě atletiky je to bez vhodného sportoviště těžké,“ vysvětluje ředitelka ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Mgr. Věra Dunajčíková. Škola by hřiště využívala nejen pro povinné hodiny tělesné výchovy v rámci výuky, ale také při pořádání volnočasových sportovních kroužků. „Už druhým rokem jsme navíc zapojeni do projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy „Hodina pohybu navíc“, díky kterému si děti právě mohou vyzkoušet nejrůznější sportovní disciplíny v rámci docházky do školní družiny. I v tomto případě by byl nový atletický areál skvělým zázemím,“ dodává ředitelka školy.

V případě, že Frýdlant s dotací uspěje, začne se s rekonstrukcí škvárového hřiště v červnu letošního roku. Hotové by mělo být v březnu roku 2018.

Frýdlant v souvislosti s novým sportovištěm uvažuje i o zřízení dvou nových pracovních míst správce městských sportovišť. „V současné době vzniká v ulici Strmá bikrosové hřiště, hned vedle funguje skatepark. Pokud se podaří získat finance i na přeměnu hřiště v atletický areál, bude už pozice správce sportovišť zřejmě nezbytná,“ uzavírá starosta Dan Ramzer.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest