Druhé setkání s obyvateli města v jejich domácím prostředí mají za sebou starosta Frýdlantu Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. Ve středu 1. března 2017 se setkali s obyvateli Albrechtic u Frýdlantu. V bývalém motorestu si vyslechli jejich připomínky i nápady, které se týkaly jak Albrechtic, tak zbytku Frýdlantu. Na setkání dorazily dvě desítky obyvatel. 

Setkání začalo krátce po páté hodině odpolední a prvním bodem diskuze byl problém, který Albrechtice řeší kvůli nárůstu kamionové dopravy na silnici I/13. Konkrétně jde nepořádek na parkovišti u motorestu, které využívají kamiony jako odstavnou plochu při povinných přestávkách v jízdě. Následně se hovořilo o chystané opravě silnice u Filipova a opravě kapličky na Filipově, kterou bude doprovázet prořezání lip v jejím okolí. Obyvatele Albrechtic také zajímala například možnost získání dotace na retenční nádrž nebo čističky odpadních vod. Velkým tématem se poté stala zimní údržba Albrechtic. “V jejím vnímání byly rozdíly. Našli se tací, kteří s ní byli spokojeni, někteří v ní letos viděli rezervy,” podotkl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Všechny nápady i problémy si vedení Frýdlantu zapsalo a bude se jimi zabývat. Ostatně některé věci jsou už v řešení.

Vedení Frýdlantu se také dočkalo pochvaly a sice za letošní novinku – upravované běžecké stopy. “Ski klub Albrechtice za to moc děkuje. Letošní zimu jsme si tady opravdu užili,” uvedl jeden z obyvatel. Nutno podotknout, že obyvatelé Albrechtic se na přípravě stop sami podíleli.

“V Albrechticích je za poslední dva roky vidět obrovský posun. Město zde nechalo přeměnit zarostlou plochu za motorestem na krásné setkávací místo s dětskými prvky, rozšířeno bylo veřejné osvětlení. A místní si zřídili vlastní osadní výbor, který má spoustu plánů, hodně se zajímá o věci veřejné a podporuje veřejný život. Loni například v Albrechticích u Frýdlantu hrál kinematograf Pavla Čadíka a domluven je i na letošní rok, v prosinci si místní uspořádali Mikulášskou besídku s rozsvícením vlastního vánočního stromu. Albrechtice prostě žijí,” doplnil místostarosta.

Zájem byl vidět i na setkání tamních občanů s vedením města. “Lidé se ale zajímali nejen o Albrechtice, chtěli vědět i to, co se chystá ve Frýdlantu. Jaké připravujeme investiční akce a rozvojové aktivity. Povědomí chtěli mít také o aktuálním vývoji kauzy hnědouhelného dolu Turów, kvůli jehož prohloubení a rozšíření se bojíme o podzemní i povrchovou vodu,” doplnil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Setkávání s občany jsou pro něj přínosem. Vedení města se přímo z úst obyvatel dozví, co kterou lokalitu pálí, kde vidí možnost zlepšení svého okolí nebo života. “V těchto osobních setkání také vidím šanci dostat obyvatelům do podvědomí, že když mají nějaký problém, na který nestačí, nebo když něco nefunguje jak má, mají se ozvat. Kontaktovat optimálně na městském úřadu kompetentní osobu, která může problém napravit nebo pomoci s jeho odstraněním. Nabízíme i to, že obyvatelé mohou volat nebo psát přímo nám, jako vedení města. Není třeba se bát a na problém upozornit až třeba dva měsíce poté, kdy už většinou nelze příliš dělat. Nejlepší je vždy volat nebo psát hned, problém třeba i vyfotit a poslat klidně přes mobil. Moderní komunikační prostředky toho dnes umí hodně. A nám to umožní zjednat okamžitou nápravu a problému napříště zamezit,” uzavřel starosta.

Starosta i místostarosta budou v setkávání s občany pokračovat. Už v příštím týdnu se v pondělí 6. března 2017 setkají od 17.00 s obyvateli v klubovně zahrádkářů v kolonii “Za nemocnicí”, ve středu 8. března 2017 zase v prostorách rozhledny.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest