Rada kraje na svém pravidelném jednání rovněž odsouhlasila poskytnutí finančního daru ve výši 100.000 Kč Městu Frýdlant za vítězství v krajském kole soutěže o nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2016. Frýdlant tak navázal na úspěšná umístění z minulých let a je za poslední čtyři roky již potřetí Historickým městem Libereckého kraje.

Do krajského kola soutěže se za rok 2016 přihlásila čtyři města. Byl to Frýdlant, Lomnice nad Popelkou, Nový Bor a Zákupy. Hodnotící komise všechna přihlášená města navštívila, aby se podrobně seznámila s realizací obnovy kulturních památek, které se na jejich území nacházejí. Následně vybrala 23. ledna.

Nejúspěšnějším se stal Frýdlant, který v krajském kole zvítězil a od Libereckého kraje tak získá tradiční finanční odměnu. „Komise vyzdvihla mimořádně povedení restaurování monumentálního náhrobku Melchiora, Kateřiny a Kryštofa z Redernu v děkanském kostele Nalezení sv. Kříže. Frýdlant je tak za poslední čtyři rokem Historickým městem Libereckého kraje a za jeho kvalitní práci získá 100.000 Kč,“ říká Květa Vinklátová, radní pro řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Na 2. příčce se umístilo město Nový Bor. Třetí místo shodně obsadila města Lomnice nad Popelkou a Zákupy.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je dotačním titulem Ministerstva kultury České republiky určeným k obnově kulturních památek nacházejících se v památkových zónách a rezervacích. Finanční prostředky z tohoto programu mohou čerpat jen města, která mají zpracován vlastní projektový dokument a na obnovách památek se podílejí finančně spolu s vlastníkem.

Soutěž probíhá každoročně nejprve na krajské úrovni a následně je vybrán celorepublikový vítěz.

Foto: Město Frýdlant

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest