Výbornou zprávu pro obyvatele Frýdlantska přivezl v úterý 11. dubna 2017 z jednání v polském městě Zawidów místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Starostou Zawidówa mu bylo přislíbeno, že v průběhu června by se měla na státní hranici Zawidów – Habartice vrátit značka, zakazující vjezd na české území vozidlům nad 12 tun. V praxi to bude znamenat, že přes přechod nebudou moci projet velké nákladní vozy a Frýdlantsku se tak uleví od nadměrné kamionové dopravy, která města a obce trápí téměř rok. 

K nárůst kamionové dopravy na silnici I/13 v úseku Krásná Studánka – Habartice došlo loni v květnu v důsledku opravy mostu před polskou Bogatyniou ve směru od Hrádku nad Nisou. Řidiči kamionů kvůli opravě mostu a uzavření tamní silnice začali využívat objízdných tras a jednou z nich byla i trasa po silnici I/13 k hraničnímu přechodu Zawidów – Habartice. Ze strany Polska totiž došlo k uvolnění průjezdu přes tento přechod pro vozidla nad 12 tun. „Neustále jsme se snažili zjistit, zda se po dokončení opravy mostu značka se zákazem vjezdu vozidlům nad 12 tun na hraniční přechod Zawidów – Habartice vrátí. Nikdo na polské straně nám ale otázku nezodpověděl. Rozhodl jsem se proto zjistit informaci přímo v Polské republice. V obci, kterou nadměrná kamionová doprava trápí stejně jako Frýdlant,“ uvedl místostarosta Frýdlantu. Také v Zawidówě totiž řeší problémy, které nadměrná kamionová doprava přináší. „Jsou to například praskající domy nebo propadající se kanalizační šachty,“ doplnil.

Během schůzky si poslechl čerstvou informaci, na kterou Frýdlantsko čekalo měsíce. „Mohu potvrdit, že práce na mostě skončí do konce května. V průběhu června se pak na hraniční přechod Zawidów – Habartice vrátí značka zakazující vjezd vozidel nad 12 tun,“ uvedl starosta Zawidówa Robert Łężny.

Nákladní doprava by se tak v červnu měla vrátit na svou původní trasu Görlitz – Bogatynia – Hrádek nad Nisou.

jednání Zawidow

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest