historické město roku 12Na nejvyšší příčky v soutěži Historické město roku 2016 Frýdlant nedosáhl. V soutěži Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstva kultury a Ministerstva pro místní rozvoj letos zvítězil Jičín. Frýdlant si tak ze slavnostního vyhlašování vítězů, které proběhlo v úterý 18. dubna 2017 ve Španělském sále Pražského hradu, odnesl cenu pro krajského vítěze a částku 100 tisíc korun. Peníze město použije opět na obnovu památek.  

Soutěž hodnotí nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v celé republice. V roce 2016 se jí zúčastnilo 37 měst a městských částí, z nich porota vybrala 14 krajských finalistů.

Frýdlant loni vyhrál krajské kolo už potřetí, úspěšný byl i v letech 2013 a 2015. V celorepublikovém finále ale zatím na úspěch stále čeká. “Jsem moc rád, že jsme se opět podívali na finále na hradě. Letos jsme doufali, že bychom se mohli na pomyslnou bednu dostat. Konkurence ale byla velká a tak musím přiznat, že vítězové stanuli na stupních vítězů naprosto zaslouženě. Moje velká gratulace míří do Jičína, protože ten si prvenství opravdu zasloužil,” uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Jičín byl v předchozích dvou ročnících mezi třemi finalisty v užším výběru, vyhrát se mu ale podařilo až letos. S Frýdlantem má město velmi přátelské vztahy, i díky Valdštejnským slavnostem, které v obou městech pořádají a které si vzájemně propagují.

Frýdlant v soutěži v roce 2016 uspěl díky rekonstrukci objektu v ulici Míru č. p. 172, dokončené opravě sanktusové věže v kostele Nalezení sv. Kříže a restaurované hrobce Melchiora, Kryštofa a Kateřiny z Redernu také v tomto kostele. Velmi se povedla i obnova dvorku a dvorní fasády domu č. p. 447 v Zámecké ulici.

“Frýdlant se o své památky už léta stará a na jejich obnovu věnuje každý rok poměrně velkou částku. Nicméně kdybychom neměli osvícené a nadané předky, kteří nám postavili tak krásné město, neměli bychom se o co starat a na podobné ocenění bychom nedosáhli. Náš velký dík proto patří nejen těm, kteří se o památky starají teď, ale i těm, kteří ve Frýdlantě žili před námi,” doplnil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Více si o krajském úspěchu Frýdlantu v soutěži můžete přečíst zde.

Fotografie najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest