Od 12. do 19. srpna 2017 probíhá ve Frýdlantu 34. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace. Frýdlantská „Dílna“ už sice dosáhla zralého věku, ale této šarmantní čtyřiatřicetileté dámě se i letos bude dvořit zhruba 180 mladých obdivovatelů. V úterý 15. srpna proběhly hned dvě akce, určené veřejnosti. Ve výstavní síni radnice byla zahájena výstava jazzových fotek Jazz World Photo 2017 a následoval lektorský koncert pro seniory na nádvoří radnice. Obojí se v krásném počasí povedlo. 

Řečeno slovy Jiřího Stivína „Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času s mladejma i starejma i s inteligentama i s pakama a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebnýho. Kdo tam nebyl, neví co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. Ať žije.“

Letní jazzová dílna Karla Velebného začala ve Frýdlantu už v sobotu 12. srpna, kdy se večer lektoři i frekventanti sešli s posluchači a fandy v sále restaurace Beseda na prvním společném jam session. V jeho úvodu bylo pokřtěno album AFTER MIDNIGHT IN FRÝDLANT, které po skončení loňského ročníku natočil 5 O‘ clock Big Band. Pod vedením Neila Wetzela a Garyho Rissmilera posílilo v této kapele sekce frekventantů několik lektorů nejen svými interpretačním zkušenostmi, ale také originálními kompozicemi.

V úterý 15. srpna byla na frýdlantské radnici zahájena výstava fotografií Jazz World Photo 2017 a po vernisáži zahráli od 18:00 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři Letní jazzové dílny především seniorům. Dorazila i řada milovníků jazzu jiných věkových kategorií.

Ve středu 16. srpna 2017 vystoupí různé lektorské sestavy na koncertu, jaký je možné slyšet jenom jednou za rok. Mimořádné setkání naší jazzové smetánky se zahraničními hosty bývá vždycky velkým hudebním zážitkem. Začátek je v 18:00 hodin v sále restaurace Beseda.

Poslední dva večery budou patřit zhruba 180 frekventantům, kteří večtvrtek a v pátek 17. a 18. srpna předvedou rodičům, přátelům i místnímu publiku na koncertech v sále restaurace Beseda, co během týdne ve Frýdlantu pochytili. To, že se mají čím pochlubit, by dosvědčili nejen posluchači loňských závěrečných koncertů, ale také publikum v Přerově, kde na Československém jazzovém festivalu 2014 s velkým úspěchem vystoupil Big Band Letní jazzové dílny Karla Velebného. O vysoké úrovni účastníků LJD svědčí také už zmíněné album AFTER MIDNIGHT IN FRÝDLANT. Také letos se můžeme ve čtvrtek a v pátek těšit na skvělé velkokapelové finále: Neil Wetzel a Gary Rissmiller opět připraví na koncerty v Besedě vystoupení dvou big bandů.

Letošní 34. Letní jazzovou dílnu Karla Velebného také letos finančně podpořilo Město Frýdlant.

Více si můžete přečíst zde, v odkazu najdete i jména letošních amerických instruktorů dílny a stručné informace o nich.

Aleš Benda
hlavní pořadatel LJD Karla Velebného,
mp

Fotografie najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest