LIBERECKO – Několika krádeží a porušování domovní svobody se dopouštěl recidivista na Frýdlantsku. 

Šestadvacetiletý muž, ačkoli byl již v minulosti odsouzen pro majetkovou trestnou činnost, ve svém „podnikání“ navzdory rozsudku i nadále pokračoval.

Od září do října vykonával příležitostné pomocné práce na stavbě domu na Frýdlantsku. I přes zákaz vstupu do objektu, který mu byl stavbyvedoucím avizován. Mladík využil toho, že mistr odjel na několik minut mimo rekonstruovaný objekt a vlezl dovnitř. Zde prohledal dvě místnosti, ze kterých následně odcizil 3ks náramkových hodinek a sbírku poštovních známek. Za nějaký čas, jakmile majitel rekonstruované nemovitosti zjistil, že mu z obytných prostor domu věci zmizely, obrátil se na vedoucího stavebních dělníků. Záhy bylo zřejmé, kdo za krádeží stojí.

V dalším případu, který se stal 1. října 2017, zatoužil recidivista po tom, aby sdělil matce svého syna, jak je pro něho důležitá nejen ona, ale samozřejmě také jejich potomek. Neváhal a ke své bývalé přítelkyni se vloupal. Krátce před půlnocí využil toho, že jeho „bývalá“ obývá byt v přízemí panelového domu v obci nedaleko Frýdlantu. Otevřel z části pootevřené okno bytu a skrz síťku na hmyz se prodral dovnitř. Prošel kuchyní a zamířil do ložnice. Vzbudil matku svého dítěte a počal jí mimo jiné vyčítat, že se se svým synem skoro nevidí a vzápětí jí vyznal lásku. Ač vyrušena nečekanou návštěvou, zachovala si  mladá žena chladnou hlavu. „Recidivistu Romea“ si vyslechla a za několik okamžiků mu ukázala dveře. Mladík poté, co vyřkl vše, co mu leželo na srdci, využil shovívavosti a nabídnuté možnosti neprodírat se ven zbytky síťky na hmyz, odešel s grácií vstupními dveřmi.

V polovině měsíce září letošního roku, několikrát navštívil recidivista areál firmy, která se zabývá prodejem nápojů. Areál navštěvoval opakovaně, vesměs v podvečerních hodinách, kdy už měla firma zavřeno a nehrozila mu konfrontace se zaměstnanci nebo s majitelem.  Po téměř akrobatickém výkonu slezl stráň situovanou nad areálem skladovacích prostor firmy, přehoupl se přes plot a zamířil si to k paletám, na nichž byly nastohované přepravky od piva s prázdnými lahvemi. Vždy uzmul tolik, aby byl schopen absolvovat i obtížnou cestu zpět. Bezprostředně po krádežích pak v centru města basy s prázdnými lahvemi prodal.  Při poslední návštěvě areálu doplatil na krkolomnou cestu, při které si vymkl kotník.

Celkem v sedmi případech odcizil 27 kusů pivních přepravek s 520 kusy prázdných lahví. Škoda, kterou způsobil, byla majitelem prodejny vyčíslena na částku téměř čtyři a půl tisíce korun.

Vyšetřující policisté, na které se poškození obrátili o pomoc, vyhodnotili mimo jiné také množství kamerových záznamů z prodejen, do kterých 26letý muž basy s lahvemi odprodával. Vynikající místní a osobní znalostí policistů zvěčněná postava na kamerových záznamech získala i jméno.
Jakmile se recidivista ocitl na policejní stanici, nezapíral a k případům se doznal.
Záhy mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody, za což mu v případě odsouzení, může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Celková škoda, kterou způsobil, přesáhla částku 5 tisíc korun.
11. 10. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest