Více než dvě desítky občanů se ve středu 21. března 2018 zúčastnily prvního letošního setkání starosty Frýdlantu Dana Ramzera a místostarosty Jiřího Stodůlky s obyvateli. Vedoucí představitelé Frýdlantu se výjezdy za občany rozhodli zopakovat po loňské výborné zkušenosti, která jim přinesla řadu zajímavých podnětů na zlepšení života lidí v jejich bezprostředním okolí i ve městě jako celku. První letošní setkání zástupců města s občany proběhlo v klubovně Baráčníků. Další je naplánované na pondělí 26. března v prostorách hasičské zbrojnice na Větrově.

Setkání bylo vedeno spíše jako společná beseda. Obyvatelé oblasti vznášeli k představitelům města dotazy a požadavky a ti jim odpovídali. „Opět jsme si zaznamenali řadu věcí, kterými můžeme lidem na Větrově zlepšit život. Na jejich popud například připravíme osazení lamp v ulici Spojovací nebo budeme důrazněji řešit s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) údržbu příkopů a přilehlých pozemků u mezinárodní silnice I/13. Třeba loni ŘSD sekalo příkopy jen jednou, takže se například na křižovatkách muselo kvůli zajištění dobrého rozhledu řidičů ujmout vysekávání město. Letos bychom rádi vyjednali, že údržba bude správcem komunikace a pozemků prováděna vícekrát,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Na setkání se v klubovně Baráčníků probíral i špatný stav ulice Spojovací. „Povrch silnice ve Spojovací ulici byl sice v roce 2012 vyměněn, bohužel ale nebyl vyměněn vodovod pod ním a za posledních pět let tam musela Frýdlantská vodárenská společnost řešit kolem čtrnácti havárií. To se samozřejmě na stavu povrchu ulice podepsalo. Teď máme pro obyvatele této lokality dobrou zprávu. Vodovod tam bude vyměněn. Nový povrch, který bude na komunikaci posléze položen, by tak měl vydržet a být lidem k užitku dlouhá léta,“ doufá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Lidé se na Větrově zajímali také například o možnost vzniku dětského hřiště. „Také v tomto případě už věc běží. Město nechalo zavézt dřívější jíloviště pod klubovnou Baráčníků, kam chceme umístit dětské prvky. Je ale nejdříve potřeba, aby si zavážka jak se říká „sedla“ a pak prostranství oset trávou. Takže prosíme obyvatele, aby byli trpěliví,“ doplňuje starosta.

Na setkání se hovořilo také o možnosti využití ploch po bývalém Slezanu, o nutnosti kapacitnější silnice na Liberec, problematice možné ztráty vody v souvislosti s rozšiřováním dolu Turów v Polsku a obyvatele zajímalo i jednání s nemocnicí ve Frýdlantě. Město také informovalo obyvatele, že se letos dočkají chodníku od železničního přejezdu v Žitavské ulici až k bývalé fabrice TRW.

Vedení Frýdlantu se teď bude všemi podněty, které na setkání získalo, zabývat. „Z každého setkání vzniká jakýsi seznam úkolů pro nás, které postupně plníme, když je to reálné. Díky tomu jsme také mohli lidem na Větrově říct, že z loňských bodů se nám zatím nepodařilo dotáhnout do konce jen dva. Tím prvním je vyhlášení zóny s dopravním omezením, které je ale už na spadnutí a čeká se jen na vyrobení značek a pak propojení dvou částí Větrova lávkou přes potok. I to je ale v jednání, čekáme jen na příslušná nutná povolení,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest