Tisíce lyžařů se vydaly do stopy dvaapadesáté Jizerské 50. Zatímco na čele elitní mužské kategorie se odehrálo drama se šťastným koncem pro Nora Nygaarda, svá osobní dramata na trati prožívali i takzvaní hobíci. 

Účast na letošních závodech Jizerské padesátky byla nejvyšší od roku 1978, kdy se jí zúčastnilo asi 7800 běžkařů. Od pátku do dneška se v Bedřichově a okolí postavilo na start dohromady 7776 běžců na lyžích, o 250 více než loni.

Hlavním závodem Jizerské 50 byla dnešní padesátikilometrová trasa, které se zúčastnilo na čtyři tisíce lyžařů. Poprvé ale mezi nimi nebyl Ladislav Míka, který jako jediný absolvoval všechny předchozí ročníky. „Myslím, že jsem si užil 51 ročníků, tak je čas podívat se na to z druhé strany. Myslím, že je to také zajímavý zážitek,” řekl dnes Míka v České televizi. V minulosti musel být závod kvůli nedostatku sněhu několikrát zrušen, tentokrát ho bylo nadbytek.  Předseda Ski klubu Jizerská padesátka Martin Koucký v Bedřichově bydlí zhruba 25 let a za tu dobu si vybavuje jen dvě takto bohaté zimy na sníh. „Naposledy někdy před devíti lety,” uvedl. Přes metru sněhu je v samotném Bedřichově, ve vyšších partiích ke dvěma metrům.

Pro závodníky ale byly dnešní podmínky na trati velmi těžké, sníh byl pomalý, na fyzičku proto byla trať náročnější. Drtivou většinu účastníků Jizerské 50 přitom tvoří rekreační běžci. „Bylo hodně těžké namazat, protože se podmínky měnily. Na trati bylo několik druhů sněhu a nahoře sněžilo,” uvedl Marek Pazderský z bedřichovského Skiservisu Mára. Ve 12 lidech ve skiservisu namazali běžky zhruba 200 účastníkům. „Nejlepší asi byla slabá vrstva klistru přikrytá tuhým voskem,” dodal Pazderský.

Vzhledem k velké koncentraci lidí byla Jizerská 50 od pátku pod zvýšeným dohledem policie. „Do nedělního dopoledne nemáme hlášený žádný přestupek či trestný čin. Problémy nebyly ani v dopravě,” uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Podle odhadu pořadatelů dnešnímu závodu přihlíželo asi 3000 lidí. Koucký předpokládá, že úklid odpadků z lyžařské magistrály po běžkařích se povede z 90 procent zvládnout ještě dnes. „Zbytek se vysbírá v pondělí,” řekl. Po zkušenostech z předchozích let očekává, že odpadky zaplní pět kontejnerů.

Napsal(a) ČTK | Foto Jizerská 50
Zdroj: Liberecká drbna

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest