Ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje jsou i nadále umístěny podpisové archy petice za záchranu pitné vody v česko-polsko-německém pohraničí. Do konce ledna bude možné přidat podpis k petici, a to nejen na krajském úřadě, ale také v obcích Bílý Kostel nad Nisou, Černousy, Dětřichov, Frýdlant, Heřmanice, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kunratice a Višňová. Pro odeslání do Evropského parlamentu stačí hranice 1.000 podpisů. Pokud nechcete nikam chodit,  můžete petici podepsat také elektronicky na www.stopturow.cz.

Obcím na území Libereckého kraje hrozí ztráta pitné vody pro zhruba až 30.000 obyvatel. Ohrožuje je dosavadní činnost a rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów. Rozsáhlý hnědouhelný důl negativně ovlivňuje kvalitu života obyvatel v českém pohraničí, a to především hlukem z provozu, množstvím polétavého prachu, k němuž se přidávají emise z přilehlé hnědouhelné elektrárny Turów, praskáním a znehodnocováním nemovitostí kvůli nestabilitě horninového podloží a snižováním hladiny podzemní vody a s tím spojeným vysycháním studen. Mnoho obcí v regionu není připojeno k centrálnímu zásobování vodou a obyvatelé jsou proto odkázáni pouze na vlastní studny nebo společně využívané vrty.

Důl Turów má těžební licenci platnou pouze do dubna 2020, avšak jeho provozovatel nyní žádá o prodloužení licence až do roku 2044. Zároveň má být důl rozšířen až do vzdálenosti 150-200 m od státní hranici s Českou republikou, přičemž nejbližší česká obec Uhelná se od česko-polské hranice nachází pouhých 1.000 m. V případě prodloužení těžby do roku 2044 hrozí vážné riziko ztráty pitné vody pro zhruba až 30.000 obyvatel českého pohraničí. V probíhajícím povolovacím procesu záměru dochází k porušování evropského práva, a to konkrétně směrnice o SEA, směrnice o EIA, rámcové směrnice o vodě a Pařížské dohody o změně Klimatu.

Petiční archy můžete podepsat ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, na obecních a městských úřadech v Bílém Kostele, Černousích, Dětřichově, Frýdlantu, Heřmanicích, Hrádku nad Nisou, Chotyni, Chrastavě, Kunraticích a Višňové.  Ale také u Greenpeace.

V elektronické podobě je možné petici podepsat na webových stránkách www.stopturow.cz.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest