Studii, která obsahuje budoucí podobu areálu frýdlantské nemocnice, převzal ve čtvrtek 20. února 2020 z rukou obchodně-investičního ředitele Krajské nemocnice Liberec, Ing. Mgr. Milana Trpišovského MBA místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Studie mimo jiné počítá s kompletní rekonstrukcí a dostavbou dnes nevyužívaného pavilonu bývalého dětského oddělení nebo vznikem nového lůžkového oddělení v pavilonu dnešní chirurgie a interny.

„Městu Frýdlant jsme předali malý generel, čili ucelený projekt, řešení areálu nemocnice Frýdlant, který má koncepčně vyřešit stavebně – technický stav nemocnice pro poskytování zdravotní péče na Frýdlantsku,“ uvedl po setkání s místostarostou Frýdlantu Jiřím Stodůlkou obchodě-investiční ředitel liberecké nemocnice Milan Trpišovský. Projekt navrhuje řešení areálu, které bude uživatelsky přívětivé jak pro lékaře a personál nemocnice, tak pro pacienty a návštěvníky.

„Studie počítá s kompletní rekonstrukcí a dostavbou bývalého dětského oddělení, které je teď takovým nehezkým vřídkem uprostřed areálu nemocnice. V jeho patře bude zázemí pro vedení nemocnice a administrativní pracovníky, v přízemí pak budou vybudovány ambulance, přesunou se sem laboratoře a umístěny zde budou i odběrová místa,” vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Pavilon současné chirurgie včetně chirurgických a interních ambulancí se pak dočká rekonstrukce. Přibude v něm i malý zákrokový operační sál. Po přestěhování laboratoří do budovy bývalého dětského oddělení pak vznikne prostor pro vytvoření nové lůžkové jednotky v celém spodním patře pavilonu chirurgie.
„Další změnou ve využití budov v areálu nemocnice bude přestěhování márnice na okraj areálu a využití objektu současné márnice pro vznik energobloku, který bude energeticky obhospodařovat celý nově vzniklý trakt. Počítá se i s novým stravovacím zařízením pro zaměstnance a návštěvníky,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu. Důležitou novinkou, se kterou projekt také počítá, je vybudování spojovacího tunelu mezi pavilonem bývalého dětského oddělení a hlavní budovou, kde jsou nyní lůžková oddělení, operační sály a další. Lékaři i pacienti si tak zkrátí cestu mezi jednotlivými pavilony a dostanou se z jedné části nemocnice do druhé suchou nohou.  

„Převzetí studie na stavebně-technické řešení areálu frýdlantské nemocnice vnímáme velmi pozitivně. Vznikla ve velmi krátké době, vždyť Krajská nemocnice Liberec a.s. převzala frýdlantskou nemocnici od bývalého nájemce EUC a. s. v ne úplně dobré kondici teprve loni v červenci. Vidíme zájem liberecké nemocnice o to, aby nemocnice ve Frýdlantě začala opět fungovat tak, jak to potřebují obyvatelé Frýdlantska. To znamená co nejefektivněji, v prostorách, které na sebe navazují, jsou logicky propojené a moderní, prostě odpovídající zdravotnictví 21. století. V našich očích je frýdlantská nemocnice zachráněna,“ říká Jiří Stodůlka.

Na návrhu nového řešení areálu frýdlantské nemocnice spolupracovali s projekční kanceláří i všichni vedoucí dotčených oddělení. Právě jejich spolupráce má zaručit, že řešení bude pro zdravotníky i personál vhodně uzpůsobené a funkční.

„Nyní budeme dále intenzivně jednat o financování celého projektu, etapizaci či termínovém harmonogramu rekonstrukce, jak s Krajskou nemocnicí Liberec, tak s Libereckým krajem,“ vysvětluje další vývoj místostarosta Frýdlantu.

Město Frýdlant má na vznik projektové dokumentace v rozpočtu v letošním roce vyhrazenu částku 3 miliony korun, dalších 25 milionů korun pak na samotné stavební práce. Krajská nemocnice Liberec slíbila přispět 9 miliony korun. K tomuto projektu se aktivně přihlásilo i zastupitelstvo obce Bulovka s nabídkou konkrétní finanční pomoci v hodnotě 500 000 korun.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest