Válečné veterány z první i druhé světové války a také z novodobých válečných konfliktů a oběti těchto vojenských konfliktů si ve středu 11. listopadu 2020 připomněli ve Frýdlantu u příležitosti Dne válečných veteránů představitelé města. Starosta Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka položili květiny u památníků obětem I. světové války, které byly ve Frýdlantu slavnostně odhaleny u příležitosti Dne veteránů předloni a také u hrobu neznámého vojína v centrální části městského hřbitova.

Den válečných veteránů je celosvětově stanoven na 11. listopadu, tedy na den, během kterého bylo v roce 1918 ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Pietní veřejná setkání z předchozích let ale letos ve Frýdlantu kvůli epidemiologické situaci související s pandemií koronaviru a vládním opatřením vystřídala jen komorní pietní akce čelních představitelů města. „Nacházíme se v podivné době, ve které se nesmíme scházet ani u příležitost takto významných dní. Den válečných veteránů jsme si tak připomněli jen ve dvou a s rouškou přes ústa a nos. Bohužel tu s námi nemohli být ani ti, kteří osudy válečných veteránů sdílejí, tedy příslušníci Armády ČR a veteránských spolků. Nicméně ani to, že je pietní akce takto komorní, jí neubírá na vážnosti a o nic to nesnižuje fakt, že máme být veteránům a těm, kteří položili svůj život za svobodu, demokracii nebo sebeurčení, za co vděční,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Spolu s místostarostou Jiřím Stodůlkou postupně položili květiny u před dvěma lety obnoveného pomníku před hřbitovem, který vznikl na památku zemřelých zajatců I. světové války. Poté se přesunuli k hrobu neznámého vojína ve středu hřbitova a posléze do zadní části hřbitova k druhému nově obnovenému pomníku, který má podobu klečícího vojáka. 

„Je nezbytné si tyto dny a události neustále připomínat. Protože ti, co si pamatují válečné hrůzy, vyjma těch moderních, odešli a odcházejí a mladí o historii příliš nejeví zájem. A to je špatně. Je potřeba, abychom jejich povědomí o hrůzách války neustále udržovali, protože jedině tak si mohou mladí uvědomit, jak cenná je pro nás svoboda a jak hrozná válečná utrpení jsou pro všechny. Jedině tímto uvědoměním máme šanci, že budou i oni svobodu bránit a nedovolí vznik nového válečného konfliktu,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

 

Zdroj: www.mesto-frydlant.cz

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest