Vlajku Ukrajiny, kterou ve čtvrtek 24. února 2022 brzy ráno vojensky napadla Ruská federace, vyvěsilo jako podporu této zemi také město Frýdlant. Ukrajinská vlajka byla umístěna na balkon radnice. Po tomto symbolickém aktu bude následovat i konkrétní pomoc Ukrajině, o které bude jednat rada města.

„Vyvěšení vlajky Ukrajiny je tím nejmenším, čím můžeme vyjádřit této suverénní zemi napadené cizími vojsky, naši solidaritu. Mnoho z nás má ještě pod kůží vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a to, co se teď děje na Ukrajině je neomluvitelné a nepředstavitelné. Náš pocit bezpečného života v Evropě, ve které byl kromě lokálních bojůvek od roku 1945 mír, vzal za své. Stejně jako vezme za své i náš dosavadní život. Protože pokud se někdo domnívá, že se ho u nás v České republice válka netýká, je na omylu. Válka zahýbe vším, v čem jsme dosud žili. Finančním světem, cenami energií, naším normálním životem. A to nemluvím o bezpečnostním riziku, kterým je Ruská federace nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu,“ říká starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Město Frýdlant se chce k pomoci Ukrajině postavit i konkrétnějšími kroky, než je jen symbolická podpora vyvěšením ukrajinské vlajky. „Jsme připraveni koordinovat konkrétní pomoc Ukrajině, ať už finanční nebo materiální. Projednávat ji bude na svém nejbližším zasedání Rada města Frýdlant. Pomoci Ukrajině ale může i jeden každý z nás sám za sebe, zřízena byla speciální konta na pomoc například Českým červeným křížem nebo organizací Člověk v tísni či Pamětí národa. Cítíte-li potřebu nějak Ukrajině pomoci, pomozte takto. Ukrajina bude tuto pomoc potřebovat,“ dodává místostarosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Na pomoc válkou stižené Ukrajině můžete přispět organizaci Český červený kříž na účet 333999/2700, variabilní symbol 1502, organizaci Člověk v tísni SOS Ukrajina na účet 93209320/300 a organizaci Paměť národa/Post Bellum prostřednictvím této stránky: https://www.darujme.cz/projekt/1205934.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest