Lékařská pohotovostní služba ve frýdlantské nemocnici je od července v ohrožení. Vyplývá to z vyjádření, které v pondělí 26. května 2018 zaslal Městu Frýdlant jednatel Nemocnice Frýdlant s.r.o. MUDr. Jiří Madar. Frýdlantsku tak hrozí reálné riziko, že od prvního prázdninového dne zůstane bez zajištění pohotovosti. Kvůli krizové situaci se v nejbližší době obrátí Bezpečností rada ORP III. Frýdlant a Dobrovolný svazek obcí Frýdlantsko na Liberecký kraj, který je ze zákona povinen na Frýdlantsku lékařskou pohotovost zajišťovat. 

Nemocnice Frýdlant se v prohlášení, které dorazilo na Město Frýdlant oficiálně datovou schránkou, odkazuje na nedostatek lékařů. „V současné době děláme vše možné pro zajištění minimálně dvou lékařů ARO na služby pro lůžkové oddělení a tím i pro zajištění Lékařské pohotovostní služby dle smlouvy s Libereckým krajem. Výsledek zatím není jasný, konečné rozhodnutí by mělo padnout do poloviny června letošního roku,“ píše MUDr. Madár ve vyjádření frýdlantské nemocnice. Nemocnice nabízí od prvního července dvě varianty řešení. Jednou z nich je krizový scénář, podle kterého nebude zajišťována Lékařská pohotovostní služba ani ve všední dny, ani o víkendech.

„Tato varianta je pro nás naprosto nepřijatelná, alarmující. Znamenalo by to, že všichni pacienti mimo drobných úrazů k ambulantnímu ošetření během pracovní doby, budou Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje odváženi do Krajské nemocnice Liberec. Jenže tam už teď jsou příjmy pacientů přetížené a čekací doby velmi dlouhé. V potaz je pak třeba vzít i dopravní napojení na Liberec, které je závislé na jedné silnici. V případě špatných povětrnostních podmínek nebo třeba nehody na trase se pak může stát, a nemusí to být vůbec výjimečné, že záchranná služba bude v pasti,“ říká starosta Frýdlantu a předseda Bezpečnostní rady ORP III. Frýdlant Ing. Dan Ramzer.

Kromě toho, že nebude fungovat pohotovost, znamená krizový scénář nemocnice i to, že nemocnice přejde na takzvanou jednodenní operativu (JEPL) a chirurgická a gynekologická ambulance bude fungovat pouze v pracovní době. „To může přinést i další odchody lékařů, protože si dle signálů, které máme, nebudou chtít vzít na zodpovědnost, že nebudou mít o pacientovi přehled po celou dobu, kterou považují vzhledem k operativním úkonům za přiměřenou. Diletantské vedení Nemocnice Frýdlant s.r.o., kterou vlastní společnost EUC a. s., přináší hořké plody. Na problémy se zajištěním základní zdravotní péče poukazujeme téměř tři roky,“ podotýká místostarosta Frýdlantu a místopředseda Bezpečnostní rady ORP III. Frýdlant Jiří Stodůlka. Upozorňuje také na to, že přestože

nemocnice neustále hovoří o nedostatku lékařů, odešlo během vedení nemocnice společností EUC z tohoto zdravotnického zařízení 18 lékařů. „A to přestože v převážné většině žijí ve městě nebo v blízkém okolí. Je na posouzení každého, co je k tomu asi vedlo,“ doplňuje Jiří Stodůlka.

Součástí krizového scénáře, který může nastat už prvního července, je také informace o omezení provozu interní ambulance v červenci.

Druhá varianta, kterou Nemocnice Frýdlant s.r.o. v souvislosti s fungováním zařízení od července předkládá, počítá s tím, že se dva lékaře pro ARO na služby podaří zajistit. „V tom případě by nemocnice fungovala v režimu stávajících smluv se zdravotními pojišťovnami, tedy jako sdružený fond chirurgie a gynekologie. Fungovala by ústavní pohotovostní služba chirurgie a gynekologie v současném rozsahu a dle dohody se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Lékařská pohotovostní služba by byla v provozu pouze o víkendech, ve všední dny ji v době od 16.00 do 20.00 hodin zajistit nedokážeme. Zdravotnická záchranná služba by pacienty do nemocnice vozila dle platné dohody,“ říká jednatel nemocnice Jiří Madár. Upozornil ale na to, že tato varianta by byla schůdná pouze do konce letošního roku, od 1. ledna roku 2019 by v každém případě začala platit první varianta, krizová, bez Lékařské pohotovostní služby.

„S takovým vývojem situace se nehodláme smířit. Nemůžeme připustit, aby se 27 tisíc lidí žijících na Frýdlantsku ocitlo bez lékařské pohotovosti. Ostatně nepřipouští to ani zákon. Budeme dělat vše pro to, abychom to nepřipustili. Obrátíme se na Liberecký kraj, který je povinen Lékařskou pohotovostní službu zajistit a o situaci budeme informovat i ministerstvo zdravotnictví,“ uzavírá Dan Ramzer.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest