Praha – 4. listopadu 2021: Hlavní slyšení v kauze dolu Turów začne příští úterý u Soudního dvoru EU v Lucemburku. Na zahájení soudního řízení se chystají zástupci a zástupkyně Greenpeace Česká republika a místních lidí. Před zahájením slyšení proběhne happening před budovou soudu.

Žalobu na Polsko kvůli prodloužení těžby v polském dolu Turów, který leží na hranicích s Českem a Německem a odsává vodu z českého území, podala česká vláda letos v únoru. Na stranu Česka se později přidala i Evropská komise. Soud v květnu vydal předběžné opatření, podle kterého se měla těžba v dole zadtavit, aby nedošlo k nevratným škodám na životním prostředí a na zásobách vody, ale Polsko rozhodnutí soudu nerespektuje a v dole se těží dál. Soud proto v září stanovil pokuty ve výši 500 tisíc eur za každý den ilegální těžby. Polsko ale odmítá pokuty platit a Evropská unie nyní hrozí, že si peníze za pokuty vezme z evropských fondů určených pro Polsko.

Česká republika nyní vyjednává s Polskem o podmínkách, za kterých by bylo ochotné žalobu stáhnout. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce je již smlouva o dole Turów hotová, ale jednání na konci září zkrachovala kvůli tomu, že Polsko chtělo mít možnost smlouvu vypovědět již po dvou letech V pátek má do Prahy přijet jednat o smlouvě nová polská ministryně životního prostředí a klimatu Anna Moskwová. Podle znění návrhu smlouvy, k němuž se dostala média a místní lidé, je ovšem zřejmé, že smlouva dostatečně nechrání před ztrátou pitné vody, je zaměřená především na získání finančních kompenzací a Česko se v ní zároveň vzdává práva obrátit se v případě zhoršení situace na evropský soud.

Organizace Greenpeace se v minulosti opakovaně pokoušela oficiální cestou z ministerstva životního prostředí smlouvu získat žádostmi o informace, aby ji mohla zveřejnit. Kvůli utajování informací připravuje organizace žalobu, kterou na ministerstvo podá v následujících týdnech.

Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně proti dolu Turów, říká:

“Vnímáme velkou nespravedlnost ve vztahu k místním lidem a životnímu prostředí, kterou má na svědomí nejen vlastník dolu, polská státní firma PGE, ale také Polsko a česká vláda. PGE a Polsko se snaží vyvolat dojem, že rozšiřování a prodlužování těžby bez ohledu na negativní dopady je přirozeným právem, ba dokonce nárokem, který není možné zpochybňovat. Proto nerespektuje ani rozhodnutí evropského soudu. A česká vláda ji v tomto jednání podporuje, odmítá zveřejnit předjednanou smlouvu s tvrzením, že neexistuje, netlačí na Polsko, aby přehodnotilo plány na přibližování dolu a jeho existenci do roku 2044. Čeští politici jsou ochotni vyměnit kvalitu života lidí a ochranu životního prostředí za miliardu korun. Jednání soudu se má konat přitom již v úterý a my doufáme, že česká vláda žalobu nestáhne a soud nakonec rozhodne, protože soudní rozhodnutí stále vnímáme jako lépe vymahatelná než smlouvu s Polskem. Pojedeme k soudnímu jednání, neboť chceme prezentovat nutnost ochrany lidí a přírody před chamtivým a zastaralým myšlením uhelné energetiky. Jediným správným řešením jsou spravedlivá transformace místního regionu, co nejrychlejší zastavení těžby a rozvoj nových pracovních míst.”

Kontakty:

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR, +420 778 002 468, nikol.krejcova@greenpeace.org,
Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, lukas.hrabek@greenpeace.org, + 420 603 443 140

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest